Danske medier og NSA-skandalen

Her er, hvordan en sag udspiller sig i et velfungerende demokrati med en fri, kritisk presse:

1)       En whistle-blower afslører ulovligheder/magtmisbrug/uetisk adfærd
2)       Medierne undersøger påstandene, holder magthaverne til regnskab
3)       Ulovlighederne etc.  ophører
4)       De ansvarlige bliver straffet

Her er, hvordan sagen udspiller sig i dagens Danmark:

1)       En whistle-blower afslører ulovligheder/magtmisbrug/uetisk adfærd
2)       Medierne beskytter i det store hele magthaverne, taler uden om  og lader som om, det er whistle-bloweren der skal holdes til regnskab

Nu hvor NSA-afsløringerne er begyndt at ramme Danmark, 8 måneder efter Edward Snowden først stod frem, står vi i den bizarre situation, at danske medier i det store hele ikke laver ret meget andet, end at skærme og beskytte de magthavere – både herhjemme og i USA/England – som er ansvarlige for den altomfattende overvågning.

Faktum er, at de ting Snowden har afsløret, er dybt ulovlige – også i Danmark. Hvis påstandene i de lækkede dokumenter er sande (og der har indtil videre ikke været grund til at antage at de ikke er sande), er der ledende danske politikere fra begge fløje, embedsmænd og efterretningsfolk der bør stilles for en domstol, anklaget for alvorlige overtrædelser af straffeloven.

Det er måske forståeligt at disse ikke så gerne ser at sandheden kommer ud i lyset – men det er utilgiveligt at medierne (med ganske, ganske få undtagelser)  spiller med, og lader som om alting er i den skønneste orden.

Debatten herhjemme er  domineret af talking-heads som enten knapt nok har fuldt med i sagen – eller som selv har interesse i at sprede røgslør ud om Snowden og hans afsløringer.

De (ganske få) politikere der forsøger at hive reelle svar ud af ministre, bliver holdt for nar.

Tidligere og nuværende danske efterretnings-chefer slipper af sted med at spinne, lyve og fordreje, ofte uden skyggen af modspil fra (de fleste) medier.

Dagbladet Information, som ved hjælp af dokumenter fra Snowden – afslørede spionagen mod Klimatopmødet i København, har forgæves forsøgt at få et interview med Forsvarets Efterretningstjeneste – den tjeneste som efter alt at dømme, samarbejdede (ulovligt) med NSA om spionagen. FE har i stedet fået deres pressemeddelelser trykt i Politiken.

Sådan kan det ikke fungere i et demokrati.

Som et absolut minimum – og som et første skridt – må samtlige danske medier stå sammen, og forlange rigtige svar fra de ansvarlige politikere; uanset om man plejer at beskytte rød eller blå stue. Hvis svarene ikke er tilfredsstillende, må samtlige medier brokke sig højlydt, nægte at lade sig nøjes med halvbagte spin-historier og NewSpeak og i stedet selv gå i gang med det der egentlig er mediernes rolle: aggressiv, undersøgende journalistik der per definition er beregnet til at udfordre magthaverne – ikke stryge dem med hårene.

Snowdens afsløringer er et wake-up call – ikke bare til de politiske systemer, men til medierne. Business as usual er ikke godt nok – medierne er en del af problemet, så længe de opfører sig som de gør nu.

PS: Om rimelig kort tid, kommer der en ny artikel op på siden her (www.peterkofod.dk) – som jeg vil tro, vil være interessant for temmelig mange… også for journalister og “journalister”.

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

KONTAKT MIG

Alle henvendelser er velkommen. Jeg skriver tilbage så hurtigt jeg kan!

Sender

© 2021 af rasmusberg.dk

Log ind med dine oplysninger

Har du glemt dine oplysninger?