Sessionslogning sat på pause

Zombier, déjà vu & betænkelige omstændigheder

I går trak blokeringsminister Søren Pind det skandaløse forslag om sessionslogning af danskernes færden på intenettet tilbage, få timer før et samråd om emnet gik i gang i folketingets retsudvalg. Uanset hvordan man vender og drejer det, er det et massivt nederlag til ministeren og en stor sejr for de aktører og personer der i fantastisk grad har slået tilbage mod masseovervågningsplanerne.

 

Som jeg skrev på Twitter i går, må det siges at være 2-0 til civilsamfundet (1-0 var, da Pind måtte indrømme at han havde misinformeret folketinget i sagen om Snowden-flyet i Kastrup).

Sebastian Gjerding har en god gennemgang af sagen i Dagbladet Information: “Omstridt internetovervågning lagt i graven for anden gang”. Læs den.

Så: sejr. Fedt nok – drik en liter champagne, fejr det – og hør så her:

Det er helt korrekt som Sebastian Gjerding skriver i Information, at det er anden gang, at sessionslogningen lægges i graven (hence udtrykket “Zombiesessionslogning”, som BitBureauret har fundet på). Første gang den blev afskaffet var i juni 2014, i kølvandet på Se & Hør-skandalen, hvor der skete det uhensigtsmæssige (set fra magthavernes synspunkt), at EU-domstolen, kendte logningsdirektivet (som den danske regering brugte til at retfærdiggøre logningen) for ugyldigt (afgørelsen her, .pdf).

Version 2 skrev dengang:

EU-reglerne – som Danmark oven i købet har suppleret med en omstridt internetlogning – er i strid med EU’s charter for grundlæggende rettigheder for borgerne. Det har EU-Domstolen afgjort tirsdag formiddag. Og dermed er hele telelogningsdirektivet ugyldigt, lyder afgørelsen fra domstolen.

»Direktivet indebærer et meget omfattende og særligt alvorligt indgreb i den grundlæggende ret til respekt for privatlivet og til beskyttelse af personoplysninger, uden at dette indgreb er begrænset til det strengt nødvendige,« skriver domstolen i sin begrundelse for, at hele telelogningsdirektivet er ugyldigt (hele artiklen her)

Så altså ikke bare sessionsloging (masseovervågning af alle danskeres internetbrugt) men hele ideen om logning i det hele taget, er ulovlig. Intet har ændret sig siden da, Danmark er medlem af EU, har ikke anket dommen eller noget i den stil – og var nu (indtil i går, foreløbig) i gang med at genindføre sessionslogning – endda i en udvidet udgave (førhen var det “kun” hver 500. pakke der blev hapset, nu lægges der op til at hapse alle sammen). Crazy shit.

Men det er nu ikke dét jeg mener med déjà vu.

I går blev forslaget om genindførelse af sessionslogning som nævnt taget af bordet, ganske få timer før retsudvalget skulle mødes for at udspørge blokeringsministeren ud, om hvordan og hvorledes med det her sessionslogning, privatliv, frihedsrettigheder, effektivitet (det virker ikke – ikke til det de påstår det skal virke mod, i hvert fald). Søren Pind fik sagt i samrådet (inden det blev afbrudt af afstemning om kontanthjælpsloft), at tidsplanen var helt tilfældig – der skulle ikke lægges nogen betydning i, at han droppede forslaget, lige inden han skulle svare på (garanteret rigtig gode, hvis jeg kender retsudvalgets medlemmer ret) spørgsmål, direkte transmitteret på video.

Måske.

Men det ER påfaldende, at PRÆCIS det samme skete i 2014 (sidste gang sessionslogning blev droppet, efter en kritisk, offentlig debat om emnet). Dengang skulle der også være samråd om sessionslogning i retsudvalget, hvor Justitsminister Karen Hækkerup (S) skulle svare på spørgsmål om, hvordan man kunne forsætte med noget, som EU-domstolen lige havde kendt ulovligt (og som ikke virkede efter den påståede hensigt, og som var pissedyrt). Få timer før samrådets start, udsendte Karen Hækkerups pressefyr en pressemeddelelse om, at regeringen nu droppede sessionslogningen (fun fact: pressefyren – Emil Melchior – er også en af de folk der optræder i aktindsigten om Snowden-flyet; sorry Emil – du var på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Læk lige nogle dokumenter, tak).

What are the odds?

Man skulle næsten tro, at de her ministre, ikke bryder sig om at offentligheden får kendskab til hvad de laver? (Søren Pind indledte samrådet i går, ved at beklage den offentlige debat om sessionslogning).

Hvad så nu?

I går kom der endnu en nyhed om emnet ud, som ikke fik den opmærksomhed den fortjener (måske ikke så mærkeligt, når Pind går i nedsmeltningsmode) – nemlig den, at det danske politi allerede ER begyndt at implementere det system der skal (skulle) håndtere al den data der bliver samlet ind via sessionslogning.

Version 2:

Politiet er i færd med at indføre nyt aflytningssystem, der kan bruges på data fra sessionslogning. Hvad systemet reelt er i stand til er fortroligt

[…]

Politiets nye efterforskningsteknologi er i stand til at analysere på data fra internetbrug, hvis Folketinget vælger at genindføre sessionslogning. Det bekræfter Rigspolitiet, som dog ikke vil gå i nærmere detaljer med, hvad systemet kan, hvor det kommer fra og hvordan det fungerer.
[…]

Den nye teknologi kan ifølge Rigspolitiet bruges fremadrettet, hvis politiet allerede har en mistænkt i søgelyset. Og det kan bruges historisk ved at analysere for eksempel data fra sessionslogning. (hele artiklen her)

Er det ikke “lidt” betænkeligt, at politiet er i gang med implementere noget, der skal analysere på åbentlys ulovlig overvågning – ovenikøbet INDEN et (ovenikøbet) hemmeligt lovforslag er vedtaget?

I øvrigt, lyder det ud fra den sparsamme beskrivelse til at være et system der i mistænkelig grad minder om XKeyscore (et af de programmer Snowden afslørede).

Screenshot af bruger-interface i XKeyScore.

Screenshot af bruger-interface i XKeyScore.

 

XKeyscore er et ekstremt effektivt redskab til at søge i gigantiske mængder data. Det er ét program Snowden hentydede i den berømte videoer, hvor han siger, at hvis bare han har en “selektor” (e-mail adresse, whatever) ville han kunne overvåge hvem som helst, dig, din revisor, en føderal dommer eller selv USAs præsident.

Men altså, det kan vel ikke passe at lille, hyggelige Danmark nu skal begynde på den slags? Og det kan vel heller ikke lade sig gøre, vel? Det er kun USA og de nærmeste venner der får adgang til det….

 

Udsnit af Top Secret NSA dokument.

Udsnit af Top Secret NSA dokument (hele dokument, .pdf)

 

 

Og Sverige….

_________

Du kan være med til at støtte mine skriverier med et månedligt beløb på min crowd-fund profil. Det er nemt og simpelt og gør en stor forskel for, hvor meget jeg kan få tid til at skrive. Hop over og kig og gi’ en skærv, hvis du har råd & lyst: Peter Kofod på Patreon.

0 kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

KONTAKT MIG

Alle henvendelser er velkommen. Jeg skriver tilbage så hurtigt jeg kan!

Sender

© 2021 af rasmusberg.dk

Log ind med dine oplysninger

Har du glemt dine oplysninger?